Een gietvloer is een een kunststof effen vloer bestaand uit één kleur voor een rustige, minimalistische uitstraling welke verkrijgbaar is in 2 materiaalsoorten namelijk PU (polyurethaan) en epoxy, verschillen tussen deze 2 materiaalsoorten vindt u hieronder.
PU (polyurethaan) gietvloer
De PU (polyurethaan) vloer is een elastische vloer als het ware afgeleid en te vergelijken met de zogenaamde gymzaalvloer echter is het materiaal door zijn unieke eigenschappen voor veel meer doeleinden te gebruiken met name in de particuliere sfeer maakt dit type vloer zijn opmars. Ook in bijvoorbeeld kantoren, winkels, praktijken etc. zien wij dit type vloer steeds vaker toegepast worden. Deze vloer heeft een zijdeglans uitstraling.
Enkele voordelen van de PU (polyurethaan) vloer:
-door zijn taai elastische karakter is hij tot op zekere hoogte scheur overbruggend
-contactgeluid dempend
-zeer sterk en slijtvast
-makkelijk schoon te houden/onderhoudsarm
-naadloos
-vloeistofdicht
-ideaal voor mensen met allergieën
-zeer geschikt voor vloerverwarming
-op bijna alle ondergronden aan te brengen
-door en door gekleurd
-UV bestendig
-voelt behaaglijk aan
-in bijna alle RAL kleuren leverbaar, NCS kleuren op aanvraag
Verder kan er bij deze PU (polyurethaan) vloer ook nog gekozen worden om er flakes door te strooien, flakes zijn decoratievlokken die verkrijgbaar zijn in diverse kleuren en in verschillende grootte. Doordat de decoratievlokken ingestrooid worden kunt uw zelf aangeven welke unieke structuur u in uw vloer wenst. Bij deze gietvloer geldt dat geen enkele vloer precies hetzelfde is er wordt dus een unieke vloer aangebracht.
Epoxy gietvloer
De epoxy vloer vond oorspronkelijk zijn toepassing in de petrochemische industrie. Snel daarna ontdekte vele bedrijven in diverse sectoren het gemak van deze vloersystemen om vervolgens zijn weg te vinden naar een breder publiek. Meest voorkomende toepassingen zijn magazijnen, ziekenhuizen, garages, werkplaatsen, laboratoria etc. Deze vloer heeft een glanzende uitstraling.
Enkele voordelen van de epoxy vloer:
-hoog stoot- en slagvastheid
-naadloos
-vloeistofdicht en chemisch resistent
-zeer geschikt voor zware mechanische, chemische en thermische belasting
-op bijna alle ondergronden aan te brengen
-door en door gekleurd
-in bijna alle RAL kleuren leverbaar NCS kleuren op aanvraag
Nadelen t.o.v. een PU (polyurethaan) vloer is dat hij minder scheuroverbruggend is, gevoeliger voor UV straling (vergeling treed op) en sneller krast. Wij adviseren daar waar een esthetische uitstraling een minder belang heeft een epoxy vloer te kiezen vanwege zijn lagere kostprijs. Simpel gezegd is dit een echte werkvloer, hij is zwaar te belasten en voldoet aan alle eisen die binnen de HACCP en PBV norm gesteld worden. En wij adviseren met name particulieren maar ook bedrijven waar esthetische uitstraling wel van belang is altijd voor een PU (polyurethaan) uitvoering te kiezen vanwege zijn meer veelzijdige eigenschappen.
De epoxy gietvloer is ook verkrijgbaar als anti-slip vloer. Dit is een gietvloer die ingestrooid is met “anti-slip” die verkrijgbaar zijn in de kleuren zwart en wit.
Stappenplan gietvloer
Oriëntatie
U bepaald wat voor een vloer past bij uw wensen. Dit kan via onze pagina´s Inspiratie, Wat is een gietvloer, Wat is een betonlook vloer en Wat is een coating, u kunt contact met ons opnemen of u weet al welke vloer u wilt.
U heeft gekozen voor een gietvloer:
Stap 1
Wordt het een PU (polyurethaan) of een epoxy gietvloer? En welke RAL kleur gaat het worden?
Wij adviseren met name particulieren maar ook bedrijven waar esthetische uitstraling wel van belang is altijd voor een PU (polyurethaan) uitvoering te kiezen vanwege zijn meer veelzijdige eigenschappen, welke te lezen zijn bij Wat is een gietvloer.
Mocht u kiezen voor een epoxy gietvloer, bijvoorbeeld voor in uw garage, dan kunt u ook een anti-slip toevoegen.
Stap 2
Gaat u de vloer helemaal zelf aanbrengen, wilt u ondersteuning of de hele vloer laten aanbrengen door een van onze vakmensen?
In onze handleiding kunt u lezen wat de handelingen zijn voor het aanbrengen van een gietvloer en bepalen of u alles zelf kunt of u ondersteuning nodig heeft en voor welke handelingen. Helemaal uitbesteden kan natuurlijk ook, u kunt contact met ons opnemen voor een offerte op maat.
Stap 3
Beoordeling van de ondergrond. Aan deze dienen de volgende eisen te worden gesteld:
· Vloer moet droog, vetvrij, stofvrij en draagkrachtig zijn.
. De ondergrond moet minimaal 28 dagen oud zijn.
· Vlak genoeg voor het aanbrengen van een gietvloer en vrij zijn van scheuren. Mochten er scheuren in de ondergrond zitten dan dienen deze eerst opgevuld te worden met een reparatieplamuur.
In het algemeen volstaat een normale zand cement dekvloer zoals deze in woningen worden aangetroffen. Een gietvloer kan ook op houtplaat worden gelegd maar dan dienen er voorzieningen te worden getroffen aan de naden. Met een aparte primer kunnen gietvloeren ook op anhydriet, plavuizen en tegels worden gelegd. Uiteraard kan een gietvloer ook over beton, egaline, een oude gietvloer of coating. Meer info hierover vindt u bij de veel gestelde vragen.
Stap 4
Meten van het restvocht percentage, mag maximaal 3% zijn (bij anhydriet tussen de 0,5 en 1%). Dit kunt u doen met een vochtmeter, deze kunt u huren via onze webshop. Meet het percentage op diverse plaatsen!
Stap 5
Indien er grote oneffenheden zoals scheuren en/of bulten in de ondervloer zit dan is er een reparatieplamuur nodig om deze bij te werken.
Stap 6
Schuren van de ondergrond.
Stap 7
De juiste primer kiezen. Primer altijd toepassen ivm optimale hechting. Verbruik: ca 250 gram/m²
Universele primer
-cement
-beton
-hout
-egaline
-oude coating
-oude gietvloer
Watergedragen primer
-anhydriet
Tegelprimer
-tegels
Stap 8
Aanbrengen van een schraplaag. Verbruik: ca 1 kilo/m²
Stap 9
Gietvloer aanbrengen, een epoxy gietvloer kunt u eventueel ook nog voorzien van anti-slip.
Stap 10 (alleen bij PU gietvloer)
Topcoating aanbrengen bij een PU gietvloer. De topcoat in de gewenste RAL kleur bestellen. Verbruik: tussen de 100 à 120 gram/m²
Stap 10a (optie, zit niet in doe het zelf pakket)
Tweede laag topcoating aanbrengen bij zeer intensief gebruik.
Stap 11
Benodigde materialen bestellen. Welke materialen nodig zijn zie ook benodigdheden en onze webshop.
Opmerking
Bij onze doe het zelf pakketten wordt alles bijgeleverd dus primer, schraplaag, gietvloer, bij een PU vloer topcoating en benodigde materialen. Gaasband, reparatieplamuur of mortel voor het opvullen van scheuren dient u wel apart te bestellen.